Çocukta Çalma
Mülkiyet kavramı çocuğun sonradan öğrendiği ve içine sindirdiği bir kavramdır. Doğuştan gelen bir yeti değildir.
Bu nedenle ortalama 5-6 yaşına kadar çocuğun başkasına ait eşyaları alması çalma olarak adlandırılamaz. Çocuk henüz hangi kuralların kabul edilip hangilerinin edilmeyeceğinin bilincinde değildir. Gelişimin ilk evrelerinde çocuk yaşamını dertleri doğrultusunda yönlendirir.
Genel olarak çocuğun mülkiyet duygusunun 7-8 yaşlarında geliştiği kabul edilir. Ancak ebeveynler daha küçük yaşlardan başlayarak çocuğun daha sonraki psiko sosyal uyumları için çocuğun kendine ait eşyalarının olmasını, çocuğun ayrı odası, dolabı ve çekmecesinin olmasını temin ederek; ben ve başkası kavramlarını anlamasını sağlamak çok önemlidir. Çocuk böylece ait olma duygusunu zihninde canlandırabilir. Ayrıca çocuk yeterince büyüdüğü zaman yaşına ve durumuna göre harçlık verilmesi de aynı amaca hizmet eder.
Çocuk 7 yaşına gelmesine rağmen çalma davranışı devam ediyorsa bu durum çocuğun bir uyum sorunu yaşadığını veya duygusal bir çatışması olduğunu gösterir.
Böyle bir sorunun oluşmasını engellemek için çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçları karşılanmalıdır. Anne ve babalar çocuğa yaklaşım konusunda dikkatli olmalı ve en önemlisi de bireysel ve toplumsal haklara saygı göstermeyi, kendi ebeveyn rolleri ile küçük yaşta çocuğa aşılamalıdır.
Shu. Güldane KAVGACI
Aile ve Evlilik Terapisti &Cinsel Terapist